Kriterier for måloppnåelse

Kriterier for måloppnåelse

Departementet skal formulere kriterier som legges til grunn for å belyse og måle graden av måloppnåelse i tilskuddsordningen. Kriteriene skal ta utgangspunkt i målet for ordningen.

Som hovedregel bør målene og kriteriene for måloppnåelse fastsettes slik at de belyser brukereffekter, samfunnseffekter eller begge deler.

Kriteriene for måloppnåelse er først og fremst et verktøy for forvaltningen i vurderingen av måloppnåelsen for en tilskuddsordning. Samtidig kan kriteriene for måloppnåelse gi søkere og mottakere nyttig informasjon om målet med tilskuddsordningen.

Forvaltningen har ansvar for å sikre god måloppnåelse

Forvaltningen har ansvar for å sikre god måloppnåelse for tilskuddsordningen som helhet. Den enkelte tilskuddsmottakeren har kun ansvar for måloppnåelsen for sin tildeling.

Kriteriene for måloppnåelse tydeliggjør hvilken type informasjon forvaltningen må framskaffe for å følge med på måloppnåelse for ordningen og for å rapportere om oppnådde resultater. Kriteriene må være så presise at de kan følges opp uten uforholdsmessig store kostnader. Departementet skal legge denne rapporteringen til grunn for å rapportere videre til Stortinget. Se også kravene i bevilgningsreglementet § 9 om å rapportere om oppnådde resultater i budsjettforslaget. Se Rapportere til Stortinget (lenke).

§ Fra bestemmelsene

6.3.6 Informasjon om måloppnåelse

Tilskuddsforvalteren skal, med utgangspunkt i de fastsatte kriteriene for måloppnåelse jf. pkt. 6.2.1 bokstav b, innhente informasjon fra tilskuddsmottakere eller andre kilder som gjør det mulig å vurdere graden av måloppnåelse for ordningen. Kravene til rapportering fra tilskuddsmottakere skal ikke gis større omfang enn at de står i rimelig forhold til tilskuddet. Det skal også tas hensyn til de praktiske mulighetene mottakerne har for å skaffe informasjon.

Kilder til informasjon om måloppnåelse

Når kriteriene for måloppnåelse utformes, vurder kilder som kan gi informasjon om måloppnåelse. Det er gjerne to hovedtyper kilder:

  • rapportering fra tilskuddsmottakerne
  • andre kilder som kan klarlegge graden av måloppnåelse (for eksempel evalueringer og registerdata).  

Rapporteringskravene i tilskuddsregelverk eller tilskuddsbrev bør utformes slik at rapporteringen fra tilskuddsmottakerne også kan belyse grad av måloppnåelse.

Hvis målet for tilskuddsordningen er satt på samfunnseffektnivå, kan det være vanskelig, uforholdsmessig arbeidskrevende eller kostbart å innhente informasjon som belyser måloppnåelsen. Det kan da vurderes om mål og kriterier for måloppnåelse kan suppleres eller erstattes av mål på brukereffektnivå eller lavere, for å styrke kontrollen med måloppnåelse.

Evalueringer kan bidra til bedre kontroll med måloppnåelse. Hvis det er vanskelig å få informasjon årlig om effekter, kan det være hensiktsmessig å gjennomføre evalueringer med noen års mellomrom. Slik vil evalueringen supplere den årlige rapporteringen. Evalueringer gir også grunnlag for justeringer i hovedelementene. Se Evaluere (lenke).

Oppdatert: 19. desember 2023

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.