Betalingsformidlingen i statlige virksomheter skal skje gjennom statens konsernkontoordning. Dette gjelder både ut- og innbetalinger og kontohold, og sikrer at alle statlige midler daglig blir samlet i Norges Bank.
Les nyhetssak
Om statens konsernkontoordning
Statens konserkontoordning gjelder for departementene og underliggende virksomheter, og skal dekke det statlige behovet for betalingstjenester og likviditetsforvalting. De overordnede kravene til betalingsformidlingen finner du i kapittel 3.7 i regelverk for økonomistyring i staten.
Virksomhetens betalingsformidling i form av inn- og utbetalinger skal skje gjennom statens konsernkontoordning, slik at alle statlige midler daglig samles i Norges Bank. Alle ut- og innbetalinger skal skje gjennom arbeidskontoer i en av bankene som Direktoratet for økonomistyring har inngått rammeavtale med, og saldo på arbeidskontoene skal daglig overføres til virksomhetenes oppgjørskonto i Norges Bank.
Når en virksomhet skal tilknyttes statens konsernkontoordning må det derfor opprettes en eller flere oppgjørskontoer for virksomheten i Norges Bank, og det må etableres en kontokobling mellom virksomhetens oppgjørskonto og arbeidskonto.
Ikke-statlige midler
Innenfor enkelte områder forvalter statlige virksomheter midler som ikke skal inngå i konsernkontoordningen.Dette gjelder for eksempel ikke-statlige midler som legater, ikke-statlige fond og midler som tilhører klienter, pasienter og innsatte.
For midler som ikke skal inngå i konsertkontoordningen kan virksomhetene gjøre en egen avtale med en av bankene som staten har en rammeavtale med, eller en annen bank.
Vi har blant annet ansvar for:
- å inngå rammeavtalene med bankene og forvalte de på vegne av statlige virksomheter
- å gi melding til Norges Bank om å opprette og avvikle oppgjørskontoer for virksomheter i statens konsernkontosystem i banken
- å gi Finansdepartementet råd om etablering av nye betalingsformidlingstjenester
Vi gir også råd og veiledning til bruk av rammeavtalene.