Tilskuddsforvaltning steg for steg

Utrede tilskudd

Kriterier for måloppnåelse

For å kunne følge med om målet med tilskuddsordningen nås, skal det utarbeides kriterier for måloppnåelse. Andre ord som ofte brukes for kriterier for måloppnåelse er indikator eller styringsparameter.

Informasjonen som innhentes basert på kriterier for måloppnåelse, danner et viktig grunnlag for tilskuddsforvalters rapportering til departementet, og for departementets rapportering til Stortinget om oppnådde resultater ved tilskuddsordningen. Les nærmere om rapportering til Stortinget.

Med utgangspunkt i fastsatte mål skal departementet formulere kriterier som skal legges til grunn for å måle graden av måloppnåelse i en tilskuddsordning. Det er nyttig å ha fagressurser som kjenner området godt når kriteriene for måloppnåelse skal utarbeides, for å vurdere hvilke data som kan fremskaffes og hvor arbeidskrevende det er å rapportere på disse.

Fastsett kriterier på bruker- og/eller samfunnsnivå

Som hovedregel bør kriteriene fastsettes på bruker- og/eller samfunnseffektnivå, altså på samme nivå som målet. Om dette ikke er mulig, eller det er vurdert å være kostbart, kan kriterier for måloppnåelse for eksempel knyttes til hvilke aktiviteter eller produkter tilskuddet har bidratt til å finansiere.
Et kriterium dekker ofte bare en side av målet, derfor kan det være behov for flere kriterier.

Kriterier for måloppnåelse kan være både kvantitative og kvalitative

Eksempler på kvantitative kriterier for måloppnåelse:

  • Antall barn fra lavinntektsfamilier som får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter (statistikk og opplysninger fra mottaker)
  • Andel barselkvinner som får tilbud om hjemmebesøk innen 1–3 dager etter fødsel (offentlig statistikk)
  • Geografisk spredning av velferdstiltak (opplysninger fra mottaker, registre/statistikk)

Eksempler på kvalitative kriterier for måloppnåelse:

  • Økt kompetanse om universell utforming hos kommunale planleggere (dette kan eksempelvis utføres gjennom intervjuer og/eller spørreundersøkelser)

Se også eksempel på kriterier for måloppnåelse under fastsetting av regelverk (lenke).

Informasjonskilder

Ved utforming av kriteriene for måloppnåelse må det også vurderes hvilke(n) kilde(r) som skal benyttes for å innhente informasjonen. Ofte vil tilskuddsforvalter få informasjonen gjennom rapportering fra tilskuddsmottaker.

Kravene til rapportering fra tilskuddsmottakere skal ikke gis større omfang enn at de står i rimelig forhold til tilskuddet. Det skal også tas hensyn til de praktiske mulighetene mottakerne har for å skaffe denne informasjonen. Eventuelle krav til rapportering fra tilskuddsmottaker må presiseres i vilkår i tilskuddsregelverket og/eller i tilskuddsbrevet.

Andre vanlige kilder for å innhente informasjon er statistikk fra andre virksomheter som Statistisk sentralbyrå, ulike registre (eks KOSTRA for data fra kommunesektoren) eller evalueringer.

Kriterier for måloppnåelse må også sees i sammenheng med bruk av evalueringer av tilskuddsordningen.

Oppdatert: 28. september 2023

Kontakt

Har du spørsmål om innholdet på denne siden, send en e-post til postmottak [at] dfo.no (postmottak[at]dfo[dot]no).

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.